Menu
Cart
Name Price QTY Product image
 • :

Subtotal:
Tax included and shipping calculated at checkout

View cart

Your cart is empty

Oké- je bent geïnteresseerd in vintage fashion, maar steeds als je gaat vintage shoppen kom je met lege handen thuis. Geen zorgen, dit is een universele ervaring onder de newbies. Vintage shoppen kan namelijk best overweldigend zijn. Maar hoe pak je het dan aan? Wat is vintage kleding?

 1. Wat is vintage kleding?

  Als eerste is het belangrijk om te weten wat nou écht vintage is. Het woord ‘vintage’ betekent gewoon ‘uit het verleden’. Als het om kleding gaat worden items die ouder zijn dan 20 jaar over het algemeen vintage beschouwd. Vintage kleding is meestal tweedehands (eerder gedragen). Tegenwoordig gebruiken vintage-verkopers ook social media om hun kleding te verkopen. Apps zoals Vinted, Instagram, Asos Market place, Marktplaats zijn hier perfect voor. Daarnaast is vintage afgelopen jaren populair geworden, doordat het duurzaam is. Vintage of soms tweedehands wordt niet meer gezien als oubollig, maar juist de manier om op een ethische manier er toch fashionable eruit te zijn. 
 2. Waarom vintage fashion? 

  Tegenwoordig domineren trends retail in een manier dat het lastig is om het bij te houden. Het maakt reguliere fashion minder uniek en misschien iets te generiek voor jou. Vintage fashion is daarom voor velen de oplossing om aan fast fashion te ontsnappen. Het is de perfecte manier om unieke stukken te vinden en persoonlijke stijl te vormen. 

 3. Waar koop je vintage kleding?

  Van vintage boutiques tot kilo sales tot kringloopwinkels, er zijn veel soorten vintage kledingwinkels.

  • Vintage boutiques
   Boutiques hebben een samengestelde selectie van unieke vintage kleding die past bij een bepaalde esthetiek of een bepaald tijdperk. Een boutique kan gespecialiseerd zijn in vintage haute couture, streetwear of compleet geïnspireerd zijn uit de jaren 50. Het verschilt echt per winkel. 

  • Kringloopwinkel 
   Een kringloopwinkel is een organisatie die doorgaans tweedehands kleding verkoopt. Je kunt vintage van kwaliteit vinden als je oplettend bent, maar het kan zijn dat je door veel items moet graven om je maat en stijl te vinden.

  • Vintage kilo sales 
   Vintage kilo sales zijn evenementen waarbij je per kilo een vaste prijs betaald voor vintage kleding. Vaak hebben kilo sales ook een groot vermogen van vintage items. Dit geeft vintage liefhebbers de kans om vintage te scoren op een grote schaal voor een voordelige prijs

  • Vlooienmarkten
   Als je het geluk hebt om een grote vlooienmarkt in je stad te hebben, kan het een geweldige plek zijn om vintage kleding te vinden. Vlooienmarkten zijn meestal buiten en verkopers verkopen een brede serie aan items, waaronder meubels. Je zult op zoek moeten gaan naar de verkopers van vintage kleding, die vaak gigantische rekken met ongesorteerde gebruikte kleding hebben. Bereid je voor om te onderhandelen over je vintage items.

  • Online
   Er zijn veel online winkels die gespecialiseerd zijn in de verkoop van unieke vintage kleding, soms rechtstreeks van meerdere verkopers(Asos Marketplace). Het voordeel van online vintage kleding kopen is dat je kunt zoeken op specifieke trefwoorden om precies te vinden wat je zoekt. Het nadeel is dat je het item niet kunt passen, en vintage online kopen is bijna altijd duurder.

 4. Vintage kleding kopen

  Leer met een paar simpele vaardigheden je eigen unieke vintage stijl te ontwikkelen.

  • Houd een open geest! 
   In tegenstelling tot winkels die nieuwe kleding in elke maat en kleur verkopen, zijn vintage winkels gevuld met unieke items in elke vorm. Oordeel daarom niet te snel en probeer een item gewoon aan. Door de jaren heen zijn maten ook veranderd, waardoor iets heel anders kan vallen dan verwacht. Houdt goed in gedachte dat vintage fashion ook om durven gaat, dus wees niet bang om een gok te wagen op een item. 
  • Laat je inspireren
   Je bent een fashion liefhebber, maar je kan niet uitleggen wat je persoonlijke stijl is. Gebruik dan social media voor inspo. Pinterest is hier echt perfect voor en op tiktok vind je bijvoorbeeld ook veel fashion influencers geïnspireerd door vintage fashion (@_emmajaay @ellieaddis @sophie.seddon). 
  • Probeer alles wat je leuk vindt
   Maatvoering tussen merken varieert sterk, vooral als het gaat om vintage kleding. In het verleden waren maten veel kleiner, en bovendien kan wassen stukken laten krimpen. Als het gaat om vintage shoppen, is de maat op het label bijna vrijwel nutteloos. Om te weten of een kledingstuk echt past, moet je het passen. In gevallen waar er geen paskamer beschikbaar is, zoals online of op rommelmarkten, kun je het beste je eigen maten kennen. Voor online vondsten vraag je de verkopers naar de exacte afmetingen van het artikel. 
  • Zoek naar gebreken
   In tegenstelling tot nieuwe kleding heeft vintage kleding weleens gebreken: vlekken, scheuren, ontbrekende knopen, vastzittende ritsen. Voordat je een aankoop doet, kijk grondig naar die eventuele gebreken. (Als je online winkelt, zoek dan naar items met veel afbeeldingen van hoge kwaliteit en vraag de verkoper rechtstreeks of het item gebreken heeft.) Als je verliefd wordt op een gebrekkig item, vraag jezelf dan af of je kunt leven met de schade of als je er altijd last van heeft. Sommige gebreken zijn te repareren, zoals een te lange broek die moet worden gezoomd. Verwacht niet dat je alle vlekken zelf kunt verwijderen en koop geen items die gerepareerd moeten worden, tenzij je ze echt gaat repareren.

   

   

  We use cookies to ensure you get the best experience on our website.